Oldalak

Népszerű bejegyzések

2012. június 25., hétfő

„…a sikerekkel együtt sem vagyunk túltámogatva” – Bartos Pállal, a Hallatlan Alapítvány elnökével beszélgettünk


Aranyéremmel díjazták e-Befogadás kategóriában a jelnyelvet népszerűsítő magyar internetes oldalt, a hallatlan.hu-t a World Summit Award (WSA) versenyen. Beszélgetőpartnerünk Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke, aki a kairói díjkiosztón szembesült azzal, hogy mekkora kitüntetésről is van szó.


Gratulálunk a kitüntetéshez! Mivel érdemeltétek ki az aranyérmet?

- A nemzetközi megmérettetésre több száz, országonként előválogatott pályamű érkezett mintegy 105 országból. A zsűri közel 460 internetes oldalt bírált el Hongkongban. A 8 napon át tartó rostálás során rengeteg különböző szempontból vizsgálták meg ezeket az oldalakat. Végül a 8 közül az egyik kategóriában nekünk ítélték az aranyérmet. Ebben a műfajban ez a legnagyobb kitüntetés a világon.

Mivel jár ez a díj?

- Ami szomorúan vicces ebben az egészben, hogy költségekkel. Csak azért, hogy ott lehessünk a kairói díjkiosztón, külön támogatást kellett kérni a szponzoroktól. Sajnos azt kell mondanom, hogy a sikerekkel együtt sem vagyunk túltámogatva. Ezzel együtt persze nagyon örülünk a kitüntetésnek.

2004-ben jelent meg az oldalon az első jelnyelvi kifejezés videója. Hogyan indult a hallatlan.hu?

- 2004 őszén jelentkeztem a Sinoszhoz (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) jelnyelvi tanfolyamra, ahol heti 4-5 órában oktattak. Emellé lehetett rajzokkal és nyilakkal illusztrált spirálfüzetet és videokazettát vásárolni, én viszont mozgóképes, animációs oktatóanyagot szerettem volna beszerezni. Meglepődve tapasztaltam, hogy se egy olyan CD, se egy DVD nincs, amely a jelnyelvi oktatást segítené. Ezután próbáltam ilyen oldalt keresni az interneten. Kevés sikerrel. A Hallatlan, mint domain ötlete tulajdonképpen ekkor született meg. Elvittem a tanfolyamra a mini-dv kamerámat, és megkértem az oktatómat, Csömör Károlyt, hogy jelelje el nekem azt, hogy ez az oldal nemsokára elkészül. Miután feltöltöttem a felvételt nem volt nehéz elképzelni, hogy milyen lesz, ha több ezer videó kerül majd fel.



Hol tart az oldal most?

- Ez az oldal most a jelnyelvoktatásban és -tanulásban érdekeltek, a magyar jelnyelv iránt érdeklődők és a jelnyelvhasználók számára kínál oktatási anyagokat, online magyar jelnyelvi szótárat és közösségi platformot. A honlapon a jelnyelvi jelek folyamatosan ismétlődő videók formájában láthatóak. A honlapon regionális jelnyelvi szótár is található, ahol a jeleket a különböző dialektusokban is megtekinthetik az érdeklődők. Kitaláltuk a jelnyelvi keresztrejtvényt, amely egészen egyedülálló, és amely szintén elérhető az oldalon. Jelenleg összesen 5000 regisztrált felhasználónk van. Számos díjat nyertünk, többek között 2006-ban az Európai Nyelvi Díjat, vagy 2009-ben az Év Honlapja díjat.

Az oldalon kizárólag a magyar jelnyelvvel találkozhatnak az érdeklődők?

- Igen. A szöveges fordítás magyar, angol, német, spanyol. A jelnyelvi rész kizárólag magyar.

Mi a következő hosszú távú tervetek?

- Ami már folyamatban van, az az európai keretrendszerhez igazított jelnyelvi tanfolyamok indítása. Kifejlesztettük a honlap mobilalkalmazását is, így a jelnyelvi szótár bárhonnan elérhető egy internet-hozzáféréssel rendelkező androidos telefonnal. Ez a szoftver 3 hónapja jelent meg, és több mint 5000 készülékre van feltelepítve. Ennek a menürendszerét is szeretnénk továbbfejleszteni. A program egyébként 2600 jelnyelvi kifejezést tartalmaz. Szeretnénk ezen kívül egy online jelnyelvi tolmácshálózatot is kiépíteni.

Mi egy jelnyelvi tolmácshálózat legfontosabb feladata?

- Számos esetben van rájuk szükség. Például ha egy siket személy iratokat szeretne cserélni vagy orvoshoz megy, akkor legtöbbször tolmácsot igényel. Egy online verzió az eddigieknél gyorsabban lenne elérhető. Ez különösen fontos, ha egy siket mondjuk balesetet szenved.


Ilyen esetben nem tudja azzal kiváltani a tolmácsot, hogy leírja egy papírra, hogy pontosan mit szeretne?

- Általában nehezen tanulnak meg olvasni. Következésképpen írni is, mert nagyon más a nyelvfelfogásuk. A siketek nagyon erősen képekben gondolkodnak. A jelnyelvben például nincsenek ragok, más a szórendiség is. Ehhez még hozzájön az, hogy a korábbi oktatási rendszer és az ott alkalmazott módszerek sem kedveltették meg velük az olvasást. Nem is volt számukra ilyen módon könnyű elsajátítani azt. Sokaknak okoz ez közülük nehézséget. Persze nem mindegy, hogy valaki siketnek született, vagy később veszítette el a hallását. Az is fontos, hogy az adott személy mikor tanult meg jelelni, mert egy jelhez könnyebben lehet egy szót kapcsolni. Sok mindenen múlik.

Mióta tanítják a jelnyelvet Magyarországon?

- 2009-ben fogadták el a jelnyelvi törvényt hazánkban. Ráadásul hosszú ideig Európa-szerte tiltották. Az 1880. évi Milánói Kongresszus határozata megtiltotta a jelnyelv használatát az oktatásban. A szemléletváltozásra közel száz évet kellett várni, de sok országban még ma is komoly érdekvédelmi harcok folynak azért, hogy a siketek anyanyelvét, a jelnyelvet elfogadtassák. Itthon előreláthatólag 2017-től lehet majd diploma mellé a jelnyelvet is választani.

Elképesztő adatok! Hány embert érint jelenleg ez a probléma? Mennyire tehető a siketek száma Magyarországon?

- WHO adatai szerint körülbelül 60 ezer a siketek, és mintegy 300 ezer a súlyos fokban nagyothallók száma Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése