Oldalak

Népszerű bejegyzések

2011. április 4., hétfő

Milyen, amikor mindenki a hibát látja benned?

Én egy hallássérült lány vagyok, aki igyekszik minden nap figyelni dolgokra. Hogy megértsem a beszédet, hogy halljam a zajokat, és még sok mást. De ami a legjobban zavar, az a TV. Minden este, amikor megy a híradó, idővel nem tudom követni. Vagy figyelek a beszédre, vagy nézem a történteket. Én nem tudok egyszerre mind a kettőre figyelni.
Az iskolában se tudom mindig követni a tanárt, mert ha egyszer meghallok valamit, azt leírom a vázlatfüzetembe, és így meg elveszítem azokat az adatokat/információkat, amik elhangzottak, miközben írtam.
És ennek az az oka, hogy kiskorom óta csak szájról olvasok. Ha valaki elfordul, és nem látom az arcát/száját, akkor nem értem, hogy mit mond. Ugyanez történik este is, ha nem látom a sötétben. Olyan, mintha fény nélkül nem akarnék senkit megérteni, pedig épp ellenkezőleg. Számomra fontos, hogy az ember, akivel beszélek, a szemembe nézzen, és úgy kommunikáljunk egymással.
És az is nagyon zavar a mindennapjaimban, hogy sokan megbámulnak. Mert sokan nem tudják, hogy mi az a hallókészülék. Ezt mindig hordanom kell, csak este veszem ki lefekvés előtt, és reggel teszem be, mikor felkelek. Sajnos a fogalmazásom is ezzel jár, szóval ne figyeljetek rá, ha valamit rosszul írok (pl.: a szórend, ami elég gyakori nálam).
Mindenkinek vannak hibái és szépségei. Velem csak az a "gond", hogy rosszabbul hallok, mint bárki más, de a lényeg, hogy hallok, és ez már számomra is csoda. Viszont ugyanúgy szeretek mindent csinálni, sportolni, és saját alkotásaimat megvalósítani. 

6 megjegyzés:

  1. De ha nem tudsz egyszerre figyelni a tanárra és a jegyzeteléssel akkor hogy készíted el a vázlatod??
    És hogy szoktál tanulni otthon??

    VálaszTörlés
  2. A padtársamról másolom, és utána otthon megtanulom :)

    VálaszTörlés
  3. És a padtársadat nem zavarja, hogy mindig róla másolsz nem szokott kiakadni??

    VálaszTörlés
  4. Ő a legjobb barátnőm, és előtte (vagyis tavaly év elején) még rákérdeztem, hogy nem zavarnék azzal, hogy lemásolom róla, és mondta, hogy ne zavartassam magam se. Egy példa: Ha te melletted is ülne egy hallássérült, elutasítanád, hogy lemásolja, mivel szerencsétlen nem hallja?

    VálaszTörlés
  5. Ez is ugyanolyat eset volt :) És így barátkoztam össze vele, és így is lett a legeslegjobb barátnőm :)

    VálaszTörlés