Oldalak

Népszerű bejegyzések

2012. április 4., szerda

Szómagyarázatok

Hallássérülés: Általános kifejezés, amely a normál hallástól való mindenféle eltérést magában foglalja a legenyhébb hallásveszteségtôl a teljes siketségig.

Siket/Siketség:
A teljes hallásveszteségű személyt jelöli (90 dB-es, vagy annál nagyobb hallásveszteséggel). Általában aktívan részt vesz az egymásközt jelnyelvet használó siket emberek közösségében. A siket egyének némelyike hasznosnak tartja a hallásjavító készülék viselését, mások pedig feleslegesnek. Sose használja a siketnéma kifejezést, és a siket jelzőt fônévként, amikor a siket emberre gondol. Kerülje a süket szót is az "értelmi fogyatékos" konnotációja miatt.

Nagyothalló: Az olyan hallásveszteségű személyt jelöli, aki kommunikációjában a beszédre és szájról olvasásra, telefonbeszélgetésében a hallásmaradványára támaszkodik.

Hallásmaradvány: A hallásveszteség ellenére megmaradt hallóképesség. Minél nagyobb a hallásveszteség, annál kisebb a hallásmaradvány.

Vezetéses típusú halláscsökkenés: Ilyen halláscsökkenés akkor támad, ha a hangvezető rendszerben - tehát hallójárat, dobhártya, hallócsontok, labyrinth-ablakok rendszerében - keletkezik megbetegedés.

Idegi típusú (percepciós) halláscsökkenés:
Ide tartoznak a hangfelfogó rendszer, a belső fül, a hallóideg, a hallópályák és a hallókéreg megbetegedései.

Kevert típusú halláscsökkenés: A vezetéses és a percepciós nagyothallás kombinálódhat egymással.

Congeniális siketség: A születésnél vagy azt megelőzőleg jelentkező siketség.

Prelinguális siketség: A normális beszédelsajátítás befejezése előtt (kb. 3. életév) jelentkező siketség. A prelinguális siketség jelentékenyen korlátozza a beszélt magyar nyelv hatásának mennyiségét és minőségét, amelyre szüksége van egy gyermeknek a beszélt nyelvi képességek kifejlődéséhez.

Postlinguális siketség: A beszélt nyelvelsajátítás befejeződése után (kb. 3. életév) jelentkező siketség. A postlinguális siketségnek a beszédre, olvasásra, írásra és szájról olvasásra gyakorolt hatása az egyéntől és a hallásvesztés időpontjától függ.

Szerzett siketség: Valamikor a születés után jelentkező siketség.

HSL (Hungarian Sign Language = magyar jelnyelv): Vizuális-gesztikulációs nyelv, mely nyelvtanában és szókincsében eltér a magyar nyelvtől.

Jelelt beszéd: Manuális kiegészítés a szájról olvasáshoz, mely kéz-pozicíókkal megerősíti a száj mozgását.

Ujj ABC: Kézzel formáljuk az ABC betűit. Minden kézállás más-más betűt jelent, melyeket egymást követően használva betűzzük a szót.

Manuális kommunikáció: Kommunikáció jelekkel és az ujj ABC-vel.

Orális kommunikáció:
Kommunikáció beszéddel, szájról olvasással, jelek használata nélkül.

Jelnyelv: Kommunikációs út, szavak, fogalmak, érzések közvetítése a test, kezek, karok és arc használatával.

Szimultán kommunikáció: Kommunikáció a jelnyelv és a beszélt nyelv egyidejű alkalmazásával.

Szájról olvasás:
A beszéd optikai úton történő megértése a beszélő ajakmozgását, arcát, kifejezéseit, testbeszédét, valamint nyelvtani szabályokat és az interperszonális kommunikáció alapelveit figyelembe véve.

Totális kommunikáció: Kommunikáció, mely minden rendelkezésre álló kommunikációs eszközt (beszéd, szájról olvasás, jelnyelv, ujj-ABC, pantomim, írás, stb.) használ szükség és igény szerint.

Jelnyelvi tolmácsolás: A tolmács jeleli, amit a beszélő mond. A jelnyelvi variációktól a szó szerinti tolmácsolásig számos változat használatos. A tolmács a siket személy igényeihez igazítja a jelnyelv alkalmazását.

Orális tolmácsolás: A tolmács a hallott szöveget hang nélkül artikulálja, melyhez természetes gesztusokat és arckifejezést használ. Néhány nehezebben érthető szót megcserélhet a könnyebb szájról olvasási kép érdekében.

Taktilis tolmácsolás: Siket-vak személyek számára, "kézbe-tolmácsolási" metódus. A tolmács a hallott szöveget jellel, illetve a addiktológia vagy a Braille rendszer alkalmazásával a siket-vak személy kezébe továbbítja.

Tolmácsolás hangra: A tolmács mondja, amit a siket személy jelel, illetve artikulál. Korábban "fordított" tolmácsolásnak nevezték.

Hallókészülék: Készülék, mely felerősíti a hangot. Nem tesz különbséget a beszélt, szükséges és a nem kívánatos háttérzajok között. A legtöbb hallókészülék nem alkalmas a torzítások kiküszöbölésére, tehát egy hallókészüléket viselŐ képes a hangok észlelésére, de értelmezésére kevésbé.

Telefax: Siketek számára a telefont helyettesítő eszköz. Előnye, hogy a hallók és a hallássérültek egyaránt használhatják. Hátránya, hogy a készülék drága, azonnal választ megszakítás nélkül nem tesz lehetővé, válaszadás esetén mindkét fél számára költséget jelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése