Oldalak

Népszerű bejegyzések

2011. április 4., hétfő

Ismerkedés egy hallássérültel

Jelbeszéd
Jelenleg ilyen hallókészülékem van


















Sok hallássérült esetében máshogy kommunikálnak, mint a hallók, és ez egy másik világ, amiben csak ők élnek, de ez nem jelenti azt, hogy kizárják a hallókat. Az a célunk, hogy tudjunk kommunikálni a hallókkal is. Én nem tartozom közéjük, bár tudok velük is kommunikálni, de én beszélni tanultam meg, és nem jelelni (így kommunikálnak a hallássérültek egymással). Hallókkal járok iskolába is, halló barátaim vannak, és nagyon büszke vagyok rájuk. Nehezen barátkozok, de minden türelmemnek meg lett az eredménye.
Sokszor előfordul az, hogy lemerül a hallókészülékünk, vagy elromlik, és így tovább. Ilyenkor sok baj van vele, mert csak ez az egy van. Ha lemerül, cserélni kell elemet, de aki meg nem hozott magával, akkor az addig nem hall semmit... Ha meg elromlik, akár hetekig javíthatják, és ha nincs tartalék hallókészülék, akkor a javítás alatt sem hall semmit.
Ha esik az eső, sajnos legnagyobb bánatukra nem mehetünk ki, vagy csak úgy, hogy kivesszük a hallókészüléket, és valamilyen szárazabb helyre tesszük, ahol biztonságban van, és így hallás nélkül szórakozhatunk az esőben.
A hallókkal úgy lehet kommunikálni, hogy ők is megtanulják a mi nyelvünket, és mi is az övéket. A hallóknak ez nagyon egyszerű megtanulniuk, füzetből megnézik ezt meg azt, de a hallássérült részéről évekbe telhet, sőt akár soha nem fogja tudni megtanulni a betűket kimondani. Sokan az "r" betűt és a "c" betűt nem tudják kimondani, még én se. De fordított helyzetben is lehet kommunikálni, a hallónak csak az a legfontosabb, hogy türelmes legyen, és hogy érthetően, lassan kommunikáljon a hallássérülttel.



4 megjegyzés: